PBMT pentru tulburarea depresivă majoră
Tulburarea depresivă majoră (MDD), cunoscută și sub numele de depresie, este cea mai răspândită tulburare mintală, cu un număr estimat de 322 de milioane de persoane cu diferite grade de MDD în întreaga lume, conform unui raport din 2017 al Organizației Mondiale a Sănătății. Tratamentele recunoscute pentru MDD includ farmacoterapia, psihoterapia și terapia fizică. Cu toate acestea, aproape 30 % dintre pacienți nu prezintă o ameliorare adecvată a simptomelor după mai multe teste cu medicamente. În plus, majoritatea pacienților cu MDD preferă terapiile non-farmacologice atunci când sunt rezistenți la tratament sau intoleranți la antidepresive, în timp ce eficacitatea psihoterapiei este limitată de mai mulți factori (de exemplu, mediul, experiențele terapeuților, rușinea emoțională a pacienților etc.) Prin urmare, ca metodă nouă de intervenție fizică neinvazivă și fără efecte secundare, s-a demonstrat că PBMT transcraniană cu lumină NIR este o promisiune de tratament alternativ sau adjuvant pentru pacienții cu MDD.
Mai mult, efectul terapeutic al PBMT este legat de locul de iradiere și au fost observate rezultatele intervenției PBMT asupra MDD la diferite locuri de iradiere. Disner și colab. au efectuat un RCT al PBMT ca tratament adjuvant pentru depresia majoră. Ei au repartizat aleatoriu 51 de pacienți în trei grupuri (grupul de iradiere prefrontală stânga, dreapta și grupul de tratament simulat). Efectul tratamentului a fost evaluat cu ajutorul Scalei de Depresie a Centrului pentru Studii Epidemiologice (CESD) după 2 săptămâni de tratament. Aceștia au constatat că simptomele depresive ale pacienților care au primit iradiere prefrontală dreaptă s-au îmbunătățit semnificativ, în timp ce nu a existat o îmbunătățire evidentă a simptomelor pacienților care au primit iradiere prefrontală stângă sau tratament simulat. Aceștia au speculat că motivul a fost că depresia era mai puternic legată de activitatea cortexului prefrontal drept. Prin urmare, atunci când se efectuează PBMT, locul de iradiere ar trebui să fie selectat în mod rezonabil, ceea ce poate ajuta la realizarea unui tratament precis. RCT-ul menționat mai sus a sugerat că locurile de iluminare ar trebui să fie stabilite pe fruntea dreaptă atunci când se utilizează PBMT pentru tratarea MDD.
PBMT pentru boala Alzheimer
Boala Alzheimer (AD) este o boală neurodegenerativă cronică și cea mai frecventă formă de demență (boala Alzheimer reprezintă aproximativ 60%-70% din totalul pacienților cu demență). Principalele manifestări clinice ale DA sunt disfuncțiile cognitive, executive și de memorie la nivelul creierului, caracterizate patologic prin depunerea anormală de β-amiloid (Aβ) și plăci formate cu proteina tau hiperfosforilată, ceea ce duce la apariția încurcăturilor neurofibrilare, declanșează leziuni neuronale, apoptoză, neuroinflamare și tulburări ale funcției cerebrale la pacienții cu DA. Numărul pacienților cu DA și demențe asociate din China a depășit 15 milioane în 2020,35 reprezentând un sfert din lume. În plus, DA a fost clasată pe locul 15 în lista bolilor cu cel mai mare număr de decese din China. Odată cu îmbătrânirea tot mai accentuată a populației, impactul DA asupra vieții de zi cu zi a populației devine din ce în ce mai grav. Cu toate acestea, medicamentele terapeutice existente nu sunt capabile să inverseze progresia pacienților cu DA și, prin urmare, există o nevoie urgentă de a dezvolta noi medicamente sau tratamente alternative.
Studii clinice recente au arătat că PBMT poate atenua simptomele bolii Alzheimer și poate îmbunătăți memoria și abilitățile de autoîngrijire ale pacienților. În 2017, Saltmarche et al. au efectuat un PBMT care a combinat iradierea transcraniană și transnasală (timp de 12 săptămâni, 20 de minute pe zi, folosind lumină NIR cu o lungime de undă de 810 nm) la cinci pacienți cu AD cu tulburări cognitive ușoare până la severe. Ei au observat îmbunătățiri semnificative ale stării mentale a pacienților în următoarele 4 săptămâni și au constatat recuperarea funcției cerebrale la toți cei cinci subiecți, însoțită de o mai bună calitate a somnului, o frecvență mai mică a sentimentelor de furie și anxietate. În plus, nu au fost detectate efecte secundare ale PBMT. În 2019, Chao a testat eficacitatea îngrijirii la domiciliu a PBMT transcranian și transnasal la opt pacienți cu demență cu vârsta medie de 80 de ani. El a constatat că, după 12 săptămâni de tratament, la patru pacienți care au primit PBMT, scorurile medii la Scala de evaluare a bolii Alzheimer - Subeșantionul cognitiv (o scală utilizată pentru a evalua capacitatea cognitivă la pacienții cu AD, scorurile mai mici indicând o performanță cognitivă mai bună) au scăzut cu 13,9%, în timp ce scorul mediu în grupul de tratament convențional a crescut cu 22,1%. În acest studiu, s-a constatat că PBMT îmbunătățește perfuzia cerebrală și crește conectivitatea între cortexul cingular posterior și nodurile parietale laterale prin imagistica prin rezonanță magnetică de rezonanță magnetică cu perfuzie marcată cu spin arterial. Acest experiment a arătat că PBMT la domiciliu are o eficacitate suficientă în îmbunătățirea performanțelor cognitive la pacienții cu AD și este o nouă metodă promițătoare de fizioterapie la domiciliu.
*PBMT= Fotobiomodulat Studii clinice recente au arătat că PBMT poate atenua simptomele bolii Alzheimer și poate îmbunătăți memoria și abilitățile de autoîngrijire ale pacienților. În 2017, Saltmarche et al. au efectuat un PBMT care a combinat iradierea transcraniană și transnasală (timp de 12 săptămâni, 20 de minute pe zi, folosind lumină NIR cu o lungime de undă de 810 nm) la cinci pacienți cu AD cu tulburări cognitive ușoare până la severe. Ei au observat îmbunătățiri semnificative ale stării mentale a pacienților în următoarele 4 săptămâni și au constatat recuperarea funcției cerebrale la toți cei cinci subiecți, însoțită de o mai bună calitate a somnului, o frecvență mai mică a sentimentelor de furie și anxietate. În plus, nu au fost detectate efecte secundare ale PBMT. În 2019, Chao a testat eficacitatea îngrijirii la domiciliu a PBMT transcranian și transnasal la opt pacienți cu demență cu vârsta medie de 80 de ani. El a constatat că, după 12 săptămâni de tratament, la patru pacienți care au primit PBMT, scorurile medii la Scala de evaluare a bolii Alzheimer - Subeșantionul cognitiv (o scală utilizată pentru a evalua capacitatea cognitivă la pacienții cu AD, scorurile mai mici indicând o performanță cognitivă mai bună) au scăzut cu 13,9%, în timp ce scorul mediu în grupul de tratament convențional a crescut cu 22,1%. În acest studiu, s-a constatat că PBMT îmbunătățește perfuzia cerebrală și crește conectivitatea între cortexul cingular posterior și nodurile parietale laterale prin imagistica prin rezonanță magnetică de rezonanță magnetică cu perfuzie marcată cu spin arterial. Acest experiment a arătat că PBMT la domiciliu are o eficacitate suficientă în îmbunătățirea performanțelor cognitive la pacienții cu AD și este o nouă metodă promițătoare de fizioterapie la domiciliu.
*PBMT= Terapia prin Fotobiomodulație
*AD= Demența Alzheimer
*MDD= Tulburare Depresivā Majorā